Alimentatie sanatoasa

Diabetul este una dintre cele mai grave boli cronice, care afecteaza toate categoriile de varsta si pentru care nu exista tratament de vindecare, ci doar terapie medicamentoasa menita sa tina sub control evolutia bolii.

Regimul alimentar in diabet este esential pentru stoparea evolutiei bolii. Respectarea unui regim alimentar in diabet nu este o simpla recomandare, ci o componenta de baza a terapiei impotriva diabetului.

Nu este relevant doar tipul de aliment consumat, dar si cantitatea la o masa, precum si pe parcursul unei zile.

Cateva recomandari esentiale sunt prezentate mai jos, DAR intotdeauna consultati un medic specialist diabetolog si/sau nutritionist inainte de a adopta un regim alimentar:

  • Renunta la zahar si produse zaharoase, produsele de patiserie si cofetarie, dulceata, gem, marmelada, inghetata,  bauturile racoritoare indulcite cu zahar, fructe confiate, produse de panificatie si limiteaza la consumul de paine integrala si la produse precum biscuit din ovaz, dietetici.
  • Consumati zilnic cereale integrale – fulgi de ovaz, de grau, orez brun, paine graham. Acestea sunt bogate in fibre si iti ofera senzatie de satietate pentru mai mult timp.
  • Consumati zilnic lactate, cu un continut scazut de grasime, precum iaurt slab, lapte degresat, branza de vaci. Produsele lactate din comert sunt imbogatite cu arome de fructe si alte adaosuri si contin o multitudine de zaharuri rafinate.
  • Consumati cat mai multe legume si fructe proaspete. Evita sau consuma cu moderatie fructe cu un continut mare de fructoza: banane, struguri, mango, mandarine. In schimb, daca ai diabet poti consuma mere, caise, fructe de padure, prune, cirese, pepene rosu.
  • Alegeti alimente cu un continut scazut de proteine: peste, pui fara piele, tofu, fasole.
  • Consumati alimente bogate in calciu si potasiu, precum: portocale, pomelo, spanac, broccoli, varza.
  • Consumati seminte precum fistic, nuci sau caju, deoarece reduc riscul de boli cardiovasculare. Atentie, in regimul pentru diabet acestea trebuie consumate cu moderatie si in stare naturala (fara sa fie prajite sau imbogatite cu diverse condimente), deoarece contin cantitati importante de grasimi.
  • Aveti voie sa consumati carne rosie de maximum doua ori pe saptamana, in portii mici.
  • Puteti consuma unul sau doua oua maximum/saptamana.
  • Evitati grasimile nesanatoase si rafinate si alegeti-le pe cele sanatoase: ulei de masline sau ulei de canola.

Indiferent de continutul dietei dumneavoastra trebuie sa tineti cont:

! Consumati alimentele in stare proaspata, pentru a beneficia la maxim de proprietatile nutritive ale acestora.

! Evitati pe cat posibil preparatele din comert si incearcati sa gatiti acasa majoritatea felurilor de mancare.

! Reduceti semnificativ sarea din alimentatie deoarece aceasta favorizeaza bolile cardiovasculare, retentia apei, problemele renale si cresterea tensiunii arteriale, tulburari care asociate diabetului pot cauza numeroase complicatii.

! Respectati schema clasica a meselor zilnice, 3 mese principale si 2-3 gustari.

! Dieta trebuie sa fie completata de un program zilnic de exercitii fizice, care sa stimuleze activitatea metabolica si sa previna surplusul de greutate.

Lasati un comentariu