Legume

Cele mai bune legume pentru bolnavii de diabet

Cand ai diabet, nu toate legumele sunt potrivite. 

Legume

Legume

Cu toate ca majoritatea legumelor sunt pline de fibre, antioxidanti, vitamine si minerale, unele pot afecta glicemia in mod diferit.

Avand o lista de legume cu continut mai mare de carbohidrati vs. continut scazut de carbohidrati, va poate ajuta in a face alegerile potrivite pentru cumparaturi sau atunci cand mancati in oras.

Legume fara amidon (scazute in carbohidrati)

Acest tip de legume sunt cele mai potrivite pentru diabet, pentru ca au in mod natural un continut scazut de zahar, carbohidrati si calorii. Cateva din acestea:

-Anghinare
-Asparagus
-Porumb pitic
-Fasole verde
-Varza si varza de Bruxelles
-Conopida
-Morcovi
-Vinete
-Ardei
-Legume verzi (salata verde, spanac, urzici, loboda, stevie)
-Rosii

Daca va umpleti farfuria cu acest tip de legume, gatite la abur sau cu o cantitate mica de ulei, nu trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste marimea portiei.

Un studiu al Universitatii din Newcastle a concluzionat ca o dieta scazuta din punct de vedere caloric consistand in principal din legume fara amidon poate duce la remisia diabetului de tip 2.

Legumele cu amidon

Legumele cu amidon, precum cartofii, mazarea, fasolea sau dovleacul, pot fi mancate atunci cand aveti diabet, dar anumite precautii trebuie luate. In primul rand, portia potrivita este aproximativ jumatate de cana pana la o cana, in functie de leguma. Gatirea acestui tip de legume poate de asemenea duce la cresterea indexului glicemic, deci trebuie sa luati si acest lucru in calcul. Aceste legume au un numar mare de calorii, mai ales daca sunt gatite in ulei (grasime).

Conserva vs. proaspat

Legumele proaspete sunt de preferat comparativ cu cele in conserva sau congelate, deoarece cele din urma pot contine sodiu sau zahar adaugat, plus caloriile aferente.

Daca folositi legume conservate, asigurati-va ca le-ati scurs si spalat in apa – in acest fel veti scadea continutul de sodiu.

Sursa: Healthline, American Diabetes Association

Articol preluat si tradus de pe: http://www.informationaboutdiabetes.com

Articol complet pe: http://www.informationaboutdiabetes.com/lifestyle/diet-and-nutrition/best-vegetables-for-people-with-diabetes

Lasati un comentariu